Исторически музей Лом

Нощ на музея 2011

     Разнообразна програма по повод Нощта на музея събра множество посетители от всички възрасти в лапидариума вечерта на 14 май 2011 г. Те имаха възможността да присъстват на откриването на етнографска изложба и да се насладят на прекрасните изпълнения на мажоретки и музиканти.


     Организирането на т.нар. Нощ на музея е европейска инициатива и за първи път е осъществена през 2005 г. във Франция. Преди това (още през 1997 г.) идеята "Дълга нощ на музеите" е реализирана в Берлин. От 2006 година тази инициатива е под патронажа на Съвета на Европа. Международното й значение е признато от ЮНЕСКО през 2009 г. Нощта на музея се организира в 47 държави винаги в навечерието на Международния ден на музеите и музейното дело – 18 май. Тази година над три хиляди музеи и изложбени зали в цяла Европа се включиха в Нощта на музеите. През нощта на 14 срещу 15 май над 60 български музеи и галерии, отвориха широко врати. В ломския музей инициативата се осъществява четвърта поредна година.


     Първи се изявиха двата мажоретни състава при СОУ "Димитър Маринов", които създадоха тържественост и празнично настроение на посетителите. След това в залата за временни експозиции бе открита етнографска изложба на национални костюми и накити, която предизвика много голям интерес сред присъстващите. Празникът продължи отново в лапидариума, специално осветен с факли и свещи, където се изявиха млади рок и хип-хоп музиканти, а вратите на музея останаха отворени за посетители до полунощ.

 

     

 

    

 

    

Нощ на музея 2011 - Изображение 1Нощ на музея 2011 - Изображение 2Нощ на музея 2011 - Изображение 3Нощ на музея 2011 - Изображение 4Нощ на музея 2011 - Изображение 5