Исторически музей Лом

Проф. Григори Григоров

     Юбилейна ретроспективна изложба на проф. Григори Григоров бе открита в Художествена галерия "Поломие" на 20 април 2011 г. Авторът е един от водещите реставратори и художници в България. Той е дългогодишен преподавател по консервация и реставрация в Художествената академия в София и декан на Факултета за приложни изкуства към академията.


     "След София, ние ломчани имаме привилегията първи да видим тази изложба", каза директорът на музея Спасена Делийска при откриването. В експозицията са представени живописни творби- композиции, натюрморти, портрети и пейзажи. "Показвам неща, които са резултат от мои настроения, вътрешни усещания и в които, надявам се, всеки да намери своето произведение." – сподели авторът.


     Проф. Григори Григоров е роден в Лом през 1940 г., негов баща е известният живописец проф. Бойчо Григоров. През 1967 г. завършва Художествената академия, специалност "Стенопис", а през 1971 г. завършва Академията за изящни изкуства във Варшава, специалност "Реставрация на живопис". Работи в областта на реставрацията, на кавалетна и стенна живопис в България, Полша и други страни в Европа.


     В края на 2008 г. проф. Григори Григоров и колегата му Владимир Цветков завършват реставрацията на стенописите в Боянската църква, както и на много други църкви и манастири в България. Работил е и в Полша в областта на романското, готическото изкуство и барока. Проф. Григоров е участвал със свои живописни платна в много колективни изложби, има и самостоятелни изложби във Варшава, София и Добрич. Негови произведения са притежание на музеите в Разград, Лом, както и в частни колекции в Париж, Варшава и в Канада.

 

Проф. Григори Григоров - Изображение 1Проф. Григори Григоров - Изображение 2Проф. Григори Григоров - Изображение 3Проф. Григори Григоров - Изображение 4Проф. Григори Григоров - Изображение 5