Исторически музей Лом

Виктор Савов

     Ретроспективна изложба на художника Виктор Савов организира Исторически музей – Лом в Художествена галерия "Поломие". Тя бе открита официално на 14.06.2011 г. в присъствието на наследниците на твореца, които бяха сред инициаторите на идеята за осъществяването на тази експозиция.


     Изложбата откри художникът Максим Тодоров, уредник отдел "Художествен" в музея, който с няколко думи представи особеностите на творчеството на автора: "В картините си Виктор Савов показва едно тънко живописно чувство, тоновете са меки и богато нюансирани. На много места обръща внимание на детайла, но в някои случаи присъства една относителна експресивност."


     В изложбата преобладават малките формати. Акварелите, направени на един дъх - в стил "мокро в мокро"-също привличат вниманието на посетителите. Представени са и малки пластики и сувенири, създадени от случайно намерено парче дърво, което е подтикнало автора да разработи определена тема - Дон Кихот, торс, кукери и др.


     Виктор Савов е завършил техническата гимназия по резба и вътрешна архитектура в София. От 1955 г. работи като художник в кинефикацията в Лом. Изработил е украси в много предприятия и училища. Със свои творби е участвал в редица организирани изложби, бил е и декоратор на много оперети, представени в читалище "Постоянство". Талантът на Виктор Савов е оценен не само в родния град Лом – негови картини има в художествена галерия в Одеса, във Военноморския музей в гр. Варна. Негови творби се съхраняват и в Исторически музей – Лом, в колекцията на Пристанището, в много галерии и частни лица.

 

        

 

       

Виктор Савов - Изображение 1Виктор Савов - Изображение 2Виктор Савов - Изображение 3Виктор Савов - Изображение 4Виктор Савов - Изображение 5